Ultras

Ultras zijn supporters, van meestal voetbalclubs, die zeer fanatiek zijn. Deze zijn bekend door hun non stop gezang, zowel voor het eigen team als tegen de tegenstander. Verder maken ze gebruik van Tifo choreografie, compleet met veel vuurwerk en spandoeken. Ultras schuwen het uitdagen van de autoriteiten niet. De liederen worden meestal begeleid door drums en vaandels en de liederen worden aangezet door de zogenaamde Capo´s (leidinggevenden) door middel van microfoons bijvoorbeeld.

Corteo

Is het Italiaanse woord voor stoet dan wel processie en wordt door voetbalsupporters al tijden gebruikt als woord voor het samen lopen in een stoet richting het stadion.
https://www.facebook.com/stevan.reurink/videos/10219178541232908/

Over het algemeen wordt er tijdens deze corteo`s gebruikt gemaakt van Bengaals vuurwerk waaronder stadionfakkels en rookpotten, onder luidkeels gezang volgt men gemoedelijk de weg richting het voetbalveld.

Capo

Is Italiaans voor hoofd. In de context van de ultras is dit de grote roerganger of leidinggevende van de Ultras.

Sfeeractie

Echte Ultras verzinnen regelmatig nieuwe acties om de sfeer voor en tijdens de wedstrijd te verhogen. Denk hierbij aan fraai geschilderde spandoeken, rookbommen en corteo’s.