Op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus 2019 wordt op sportpark De Eendracht in Hulshorst voor alweer de negende maal het International Tournament U14 Hulshorst georganiseerd. Tien jeugdteams van Europese topclubs strijden gedurende twee dagen in twee poules van vijf om de hoofdprijs. Tijdens deze editie begroet de organisatie twee Duitse debutanten na een jaar zonder Duitse deelnemers.

De eerste debutant op dit prachtige toernooi is 1. FC Köln, deze roemruchte club werd in verleden meerdere malen kampioen van Duitsland. In het seizoen 2017/2018 degradeerde de club echter nog naar de 2. Bundesliga, maar lang duurde het verblijf op het tweede niveau niet. In het seizoen 2018/19 veroverde 1. FC Köln namelijk de titel en werd promotie naar de Bundesliga bewerkstelligd. De jeugdopleiding is door de Duitse voetbalbond beloond met de maximale 3 sterren.

De tweede Duitse deelnemer is FC St. Pauli, deze club staat bekend als cultclub en komen uit in de 2. Bundesliga. Bij de Duitsers staat momenteel de Nederlandse spits Henk Veerman (ex FC Volendam en SC Heerenveen) onder contract en daarnaast hebben ze een Nederlandse trainer; Jos Luhukay.

Verder zullen onder andere PEC Zwolle, Vitesse, Odense BK en FC Utrecht weer hun kunsten vertonen in Hulshorst. Ook AZ Alkmaar zal in 2019 weer uitkomen op het International Tournament U14 Hulshorst. Daarmee is de club terug van een jaar weggeweest. Daarvoor namen de Alkmaarders vanaf de start in 2011 aan alle edities deel.

AZ heeft het toernooi tot op heden nog niet weten te winnen, maar opleiden staat centraal bij AZ. Dat ze daar goed in zijn blijkt wel uit het feit dat bijvoorbeeld spelers als Teun Koopmeiners en Calvin Stengs tijdens de eerste editie in 2011 deelnamen aan dit toernooi en nu wekelijks uitblinken in het 1e elftal van AZ.

Naast binnen- en buitenlandse betaald voetbalorganisaties doet er jaarlijks een regioteam mee. Spelers van de clubs vv Hulshorst, vv Nunspeet, vv Elspeet, DSV ’61, Elburger SC, VVOG, vv Hierden en S.V. ‘t Harde binden ieder jaar de strijd aan met de toptalenten. Een prachtige ervaring natuurlijk voor deze regionale talenten. 
 
Volgens één van de organisatoren Gerrit Bruinwoud draagt het toernooi uitstekend bij aan de ontwikkeling van talentvolle voetballers uit binnen- en buitenland “Dit jaarlijks terugkerend evenement kenmerkt zich door het hoge niveau van de deelnemende ploegen. Het is voor de teams een uitstekende mogelijkheid om de voorbereiding te starten voor het nieuwe seizoen. En voor de spelers van het regioteam is het een ervaring die men de rest van hun leven niet meer zal vergeten.” 

Voor meer informatie over onder andere speelschema’s, kaartverkoop en de selectie van het regioteam kunt u terecht op www.itu14.nl

logo