Woensdagmorgen vroeg bereikte ons het droevige bericht dat ons Lid van Verdienste Aalt Leusink op 82-jarige leeftijd is overleden.

Foto ADG Fotografie

Aalt Leusink was sinds 1952 lid van S.V. ’t Harde. Hij begon toen met voetballen, op 16-jarige leeftijd. Niet alleen was Aalt een goede voetballer, ook heeft hij erg veel vrijwilligerswerk gedaan voor de vereniging. Dat was ook de reden dat Aalt in 1999 werd benoemd tot Lid van Verdienste van S.V. ’t Harde.

Aalt heeft vele jaren gevoetbald bij de club. In 1952 speelde hij zijn eerste wedstrijden in het eerste en tweede elftal. Prachtige foto’s uit deze periode zijn terug te vinden in ons jubileumboek. In deze periode was Aalt al werkzaam in de bouw. Eerst een periode bij de houthandel in Nunspeet, daarna als timmerman de grote bouw in. Deze kennis van de bouw nam Aalt ook mee naar de vereniging. Er ging geen klus of verbouwing voorbij zonder hulp van Aalt.

Na zijn voetbalperiode bij het eerste en tweede elftal ging Aalt afbouwen bij de veteranen. Dit veteranenteam, waarin destijds veel spelers uit de gouden generatie speelden, boekte veel successen. Bijna elk jaar werd het team kampioen in hun klasse. Ook werd begin jaren ’80 beslag gelegd op de eerste plaats van het veteranentoernooi bij OWIOS.

Foto: Annemieke Jolink

Aalt stopte met voetbal toen hij de vijftig gepasseerd was. Daarna volgde hij als trouwe supporter van S.V. ‘t Harde alle wedstrijden van het eerste elftal. Geen competitie- of oefenwedstrijd werd overgeslagen; zowel bij de uit- als thuiswedstrijden was Aalt aanwezig. Ook bij bijna elke training van het eerste elftal ging hij even kijken. Een betrokken supporter, die goed wist wat er in de vereniging gaande was.

Tijdens zijn actieve voetbalperiode hielp Aalt al volop mee met de vele klussen en het onderhoudswerk bij de vereniging. Voor de opening van Sportpark Schenk in 1970 hielp Aalt al mee met het bouwen van onze huidige accommodatie. Voetballen gebeurde toen nog aan de Sportlaan en tot aan de opening zijn veel werkzaamheden aan onze huidige accommodatie door vrijwilligers uitgevoerd. Na de opening ging Aalt hier rustig verder mee. De accommodatie werd steeds verder uitgebouwd en Aalt was hier altijd bij aanwezig. Tot aan de verbouwing van de kantine in 2004 heeft Aalt altijd meegeholpen – uiteindelijk met dan vijftig jaar dus.

Na 2004 pakte Aalt de kleine onderhoudsklussen op. De grote klussen vergde iets teveel van het lichaam. Altijd was Aalt aanwezig op de maandag- en vrijdagmorgen met de andere mannen van de onderhoudsploeg, o.a. om het blad van de velden te blazen en te harken in de plantsoenen.

Tot 5 jaar geleden heeft Aalt de werkzaamheden op het sportpark volgehouden. Zijn vrouw was in deze periode ziek en had de goede zorg van haar man nodig. Ook hier liet Aalt zien dat hij een man is die uit het goede hout gesneden is. Hij heeft zijn vrouw tot aan haar overlijden met alle liefde verzorgd. Aalt kwakkelde zelf ondertussen ook met zijn gezondheid; helaas kon hij steeds minder vaak de wedstrijden van zijn geliefde eerste elftal volgen. Dit seizoen is Aalt nog een paar keer in zijn rolstoel op het sportpark geweest. Zijn gezondheid verslechterde dusdanig dat Aalt afgelopen nacht is overleden.

Onze gedachten gaan uit naar de kinderen en kleinkinderen. Wij willen niet alleen jullie, maar ook de overige familieleden en vrienden sterkte wensen in deze moeilijke periode. Wij staan daarom als vereniging stil bij het overlijden van Aalt. Aankomende zaterdag wordt bij aanvang van alle wedstrijden van S.V. ’t Harde – zowel uit als thuis – een minuut stilte gehouden. De vlaggen op het sportpark zullen halfstok hangen en het eerste elftal speelt met rouwbanden. Wij verwachten van alle leden dat zij passend met de omstandigheden zullen omgaan.

Hoofdbestuur S.V. ‘t Harde