Bouwen aan toekomst voor kinderen in Gambia
Van Zon Arbeidsbemiddeling bestaat 10 jaar. In plaats van het geven van een groot feest, heeft directeur Henk van Os besloten dat geld te besteden aan een maatschappelijk project in Gambia. ”Ik ben al jaren bestuurslid van de Voedselbank in Elburg en daar heb ik gezien hoe je op een vrij eenvoudige manier veel voor een ander kan betekenen. Niet alleen door het geven van voedsel, maar vooral door mensen te helpen financiële problemen structureel op te lossen”, legt Henk uit.

”Met het project Triple C in Gambia doen we in essentie niets anders,” legt Henk uit. “We helpen kansarme mensen zelfredzaam te worden. Dat doen we door het aanbieden van onderwijs en materiaal. Een half jaar geleden was ik voor het eerst in het plaatsje Kartong waar ongeveer 6000 mensen wonen. Ik werd daar gegrepen door de verhalen en de blijdschap van de mensen. Ze wilden graag geholpen worden, maar wisten niet hoe. Er waren een paar goede initiatieven gestart, maar die strandden door financiële oorzaken.”

Toekomstperspectief
Allereerst is gekeken naar waar het meest behoefte aan is in de regio van het dorp. Oftewel, aan welke beroepen kunnen mensen straks wat verdienen. Ieder kind loopt in een schooluniform en men wil op feesten goed gekleed zijn. Daarom werd al snel de opleiding kleermaker opgezet. Daarnaast groeit het dorp snel en moeten er meer huizen komen. Een tweede opleiding als bouwvakker was geboren. Om deze opleidingen succesvol aan te bieden is besloten om een Skills Center te bouwen. Een opleidingscentrum met klaslokalen, winkeltje, praktijkruimtes en een watervoorziening. Hier worden kinderen en volwassenen in drie jaar opgeleid tot bouwvakker of kleermaker.

Skills Center
De grond voor het Skills Center is al aangekocht. Hier staat eind 2018 een omheind opleidingscentrum. “In samenwerking met een lokale leermeester zijn we tot een opleidingsplan gekomen. Een beroepsopleiding helpt ons met docenten, examens en diploma’s zodat alles onderwijskundig goed verloopt”, aldus Henk, die zelf ook jaren in het onderwijs gewerkt heeft.

Werk
Na het diploma begint het echte werk. De mensen moeten materiaal hebben om aan het werk te kunnen. ”Ik ben in Nederland bezig met het inzamelen van bouwgereedschap en naaimachines. Hier in Nederland is genoeg gereedschap dat daar nog gebruikt kan worden. Daarnaast willen we ondernemerschap stimuleren door het geven van advies in commercie en boekhouding.”

Verbinding
De verbinding tussen VAN ZON en dit sociale en maatschappelijke project in Gambia zit volgens Van Os in het bouwen. Niet alleen in de bouw van een Skills Center, maar ook in de bouw van een toekomst voor kansarme kinderen. Wij leveren als uitzendbureau voor 80% mensen aan de bouw- en infrasector. Daarnaast leiden we onze mensen op tot vakmensen. Dat zie je in dit project terug. Dit project is geslaagd als wij over een aantal jaar ons terugtrekken en de mensen in Kartong zichzelf redden”, besluit Henk.

Begin jij het seizoen met nieuwe voetbalschoenen, gympen of sportkleding en zijn jouw oude spullen nog bruikbaar? Graag willen we je dan vragen deze in te leveren bij Chris Huenestein, bestuurslid facilitair van S.V. ‘t Harde. Wij zorgen ervoor dat deze spullen bij Triple C terecht komen!